Pasikeitimai mokesčių administravime

Nors mes čia ir nespindim įrašų „darymo“ sparta, bet nesinori kurti turinio vien dėl kūrybos. Tačiau šito praleisti negalime. Tai ne visai susiję vien su PVM, bet ši naujovė liečia šį ir kitus mokesčius, kurių deklaracijas turime (laiku!) pateikti VMI.

Reikalo esmė tokia, kad 2013-04-08 VMI prie FM parengė Mokesčių administravimo įstatymo 104-1 str. komentarą, kuriame kalbama apie mokesčių administratoriaus „teisę savo sprendimu nustatyti mokesčių mokėtojui mokestinę prievolę pagal paskutinės prieš tai buvusio mokestinio laikotarpio mokesčių mokėtojo pateiktos to mokesčio deklaracijos, kurioje mokesčių mokėtojas deklaravo mokėtiną mokesčio sumą, duomenis, jeigu mokesčių mokėtojas mokesčio įstatymo nustatyta tvarka laiku nepateikia atitinkamo mokesčio deklaracijos.

Paprastai kalbant, jei jau pats mokesčių mokėtojas nesugeba laiku pateikti atitinkamo mokesčio deklaracijos, tuo gali pasirūpinti pati VMI. Ir panašu, kad jei jau yra žodis, bus ir veiksmai 🙂 Štai Jums pavyzdys:

Mokesčių mokėtoja UAB „X“ mokesčių administratoriui pateikė šias PVM deklaracijas:

už 2012 m. spalio mėn., kurioje deklaravo 4000 Lt mokėtiną PVM;

už 2012 m. lapkričio mėn., kurioje deklaravo 5000 Lt mokėtiną PVM;

už 2012 m. gruodžio mėn., kurioje deklaravo 3000 Lt grąžintiną PVM.

UAB „X“ nepateikė PVM deklaracijos už 2013 m. sausio mėn., nors jos pateikimo terminas jau pasibaigęs.

Mokesčių administratorius savo sprendimu gali nustatyti 5000 Lt PVM prievolę už 2013 m. sausio mėn., vadovaudamasis paskutine mokesčių mokėtojo pateikta PVM deklaracija už 2012 m. lapkričio mėn., kurioje deklaruotas mokėtinas PVM.

Reikėtų nepamiršti ir to, kad „Mokesčių administratoriaus sprendimu nustatytai mokestinei prievolei taikomos mokestinės prievolės vykdymo taisyklės (pvz., skaičiuojami delspinigiai, vykdomi išieškojimo veiksmai ir pan.).

Tad tikriausiai jau supratote, kad netyčia pavėlavus pateikti deklaraciją galima ne tik sulaukti „pagalbos“, bet ir nemalonumų banko sąskaitos išraše. Todėl siūlome nevėluoti ir deklaracijas teikti laiku.

Daugiau informacijos šia tema:

Mokesčių administravimo įstatymo 104-1 straipsnio komentaras.doc

VMI prie FM viršininko įsakymas VA-1

Įrašas paskelbtas temoje Naujovės. Išsisaugokite pastovią nuorodą.